Borba stanovnika općine Tešanj za zaustavljanje izgradnje asfaltne baze kraj rijeke Usore, na zemljištu nepredviđenom za tu namjenu. Izgradnja bi izazvala uništenje ekosistema rijeke i njene okoline.

Rijeka Usora u Bosni i Hercegovini predstavlja izuzetno važan prirodni resurs i ekološki sistem koji je od suštinskog značaja za lokalnu zajednicu i okoliš. Nedavni planovi za izgradnju asfaltne baze u blizini rijeke Usore postavljaju ozbiljnu prijetnju za prirodni ekosistem, vodne resurse i kvalitet života stanovnika ovog područja.

Čuvanje Zelenog Pojasa Rijeke Usore i prirodne sredine nije samo od lokalnog značaja, već ima dalekosežne posljedice po ekološku ravnotežu i kvalitet života budućih generacija.

U saradnji sa CCI – Centrom civilnih inicijativa snimili smo par kratkih dokumentaraca od kojih prvi možete pogledati u nastavku a u kojima naš Nermin Deljkić objašnjava kako je sve počelo. Ova aktivnost ima za cilj okupiti zajednicu, educirati je i potaknuti na djelovanje u cilju trajnog održivog upravljanja za rijeku Usoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *